Бачата, блусът на латино танците

Бачата ли е любимият танц на начинаещите танцьори?

Бачата е популярна музика и танц, произхождащи от Доминиканската република.
Главна роля при изпълнение на бачата има акустичната китара или нейната близка родственица карибската китара рекинто, която се отличава с рязко метално звучене. В качеството на ударен инструмент се използва бонго. Бачата обикновено е романтична, като най-често текстът разказва история за несподелена любов и разбито сърце.

За първи път бачата официално е обявена като музикален стил през 1961 г., когато е направен първият звукозапис от Хосе Мануел Калдерон на първия сингъл "Borracho de amor" и "Que sera de mi (Condena).

Възникването на бачата се свърза с напрегната социална обстановка, която цари в Доминиканската република в началото на 1960-те години след свалянето на диктатора Рафаел Леонидас Трухильо Молина.

В началото се е приемала само като музика за слушане, но с ускоряване на ритъма и възникване на нови стъпки, бачата започва да се възприема като танцувален стил.
Дълго време в Доминиканската република има негласна забрана за бачата. Песни, в този стил не се пускат по дискотеките и не се предават по радиото. Изключение е правила само станция "Радио Гуарачита". Записи с бачата не се продават и по музикалните магазини.

През 1992 г. Хуан Луис Гуера печели награда Грами със своя албум "Bachata Rosa" и така бачата получава международно признание.

Една от най-известните групи в момента, изпълняваща бачата е Aventura от Доминиканската република, а песента им "Obsession" стига до върха на музикалните класации както в Северна и Южна Америка, така и в Европа. Други популярни изпълнители на бачата са Antony Santos, Monchy y Alexandra, Raulin Rodriguez и др.
В музикално отношение бачата представлява смесица на болеро и доминиканско соно. На развитието на бачата оказват влияние и изпълнители като триото "Лос Панчос", "Матаморос" и Хулио Харамильо.

Нова група по салса започва от 18ти януари в центъра на София, в зала Паланте, с график всеки понеделник и сряда от 21:00 до 22:00ч. 


Можете да се запишете за групата тук