Меренге: още един танц от Доминикана

Бърз ритъм и веселие, това е меренге

Меренге (исп. merengue) е име на традиционен доминикански музикален и танцов стил. Доминиканската република заема източната част на остров Еспаньола ( името му е дадено от Христофор Колумб) и е един от Големите Антилски острови. Съседната държава Хаити има собствена разновидност на меренге, наричана меринге (méringue).

На испански „меренге” се нарича десерт от разбити яйчени белтъци със захар, донякъде подобен на българските „целувки“. Не е установено на какво точно танцът дължи името си.

Меренге се танцува по двойки, в затворен хват. Кавалерът обгръща талията на дамата с дясната си ръка, а лявата поддържа дясната ръка на партньорката на нивото на очите ѝ.

Въпреки бързото темпо, в което се изпълнява музиката, горната част на тялото на танцьорите се движи плавно, с бавни завъртания, всяко от които обикновено се извършва в продължение на четири стъпки.

Меренге е запазен и до днес като народен танц в някои селски райони на Доминиканската република. Типични за него са движенията, при които бедрата описват пълен кръг.

Клубната разновидност на меренге се отдалечава значително от танца в зала, или салонния стил. Партньорите откровено флиртуват и отношението е доста фриволно. Изпълняват се всички фигури, присъщи на салонния стил, но партньорите могат и да се разделят, подобно на соловите ефекти (Shines) при салса.

Основната стъпка също се отличава от традиционната салонна „empalizada” и от кубинския стил. Някои използват движения, бегло напомнящи туист, а други залагат на въртеливо поклащане на бедрата.

Нова група по салса започва от 18ти януари в центъра на София, в зала Паланте, с график всеки понеделник и сряда от 21:00 до 22:00ч. 

Можете да се запишете за групата тук